Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]






Elflerin Beleriand’da uyanışından sonra, Büyük Yolculuk ile Valar’ın yanına, Aman topraklarına gitmek üzere harekete geçtiği sırada bir Maia güzeli olan Melian’a aşık olan Elwë , Beleriand’da kalmış, Melian ile birlikte kendine bir yuva kurmuş ve kendini Beleriand efendisi ilan edip, Thingol ismini almıştı. Gri Elfler de dediğimiz Sindar’ın efendisi Thingol, Noldor daha Aman diyarından gelmeden önce Beleriand topraklarında Morgoth’un (Melkor) karanlığı ile savaşmak zorunda kaldı.


Morgoth Beleriand’a çoktan gelmişti ve yıkılan kalesi Angband’ı yeniden inşa etti. Morgoth’un hizmetinde güçlü Maialar vardı ve kaçırıp, işkence edip ruhlarını kararttığı Elflerden yarattığı orklar, bu kalede çoğaldıkça çoğalıyordu. Morgoth boş durmayı sevmiyordu. Her zaman öfke ve savaş hazırlığı içerisinde olan Morgoth, Thangorodrim kulelerini yükseltti. 



Bu sırada Aulë tarafından yaratılan ve Ilúvatar’ın Çocuklarından olmayan cüceler yerin altında saklandıkları yerden çıktılar ve Beleriand’da kalan Elfler ile tanıştılar. Bu Elfler için önemli bir detay çünkü yapı, şehir ve yol inşasında, demir işçiliğinde kendilerini üstün bir şekilde geliştirmiş cücelerin savaşlarda yardımı göz ardı edilemez ölçüde olmuştur. Hatta Thingol cücelerin zanaatkar ruhundan faydalanıp onlardan dayanıklı bir ev inşa etmelerini istedi ve Menegroth yani Bin Mağara işte bu şekilde inşa edildi. Cücelerin Thingol’e doğuda korkunç yaratıklar gördüklerini ve bu yaratıkların Beleriand’a indiklerini söylemesiyle karanlık günlerin kapıda olduğu anlaşıldı ve demir işlemeyi bilmeyen Elfler için cüceler silah yapmaya koyuldu.


Büyük Yolculuk esnasında Teleri Elflerinden ayrılan, haklarında çok şey bilmediğimiz, başında Lenwë’nin bulunduğu Nandor Elfleri de (Daha sonra Yeşil Elfler denmiştir) doğudaki korkunç yaratıkların farkındaydı ve telaşa kapıldı. Bu nedenle Lenwë’nin oğlu Denethor, göçebe ve dağınık yaşayan Nandor halkını toplayabildiği kadar topladı ve Sindar’ın kapısını çaldı. Thingol’ün Nandor’u hoş karşılamasıyla Nandor Elfleri Ossiriand’a yerleşti. 


Sonunda beklenen oldu ve Morgoth Sindar’a karşı saldırıya geçti. Kocaman bir ork ordusu her yeri yağmaladı, yaktı, yıktı. Bu saldırıyla Sindar, Elflere haber saldı ve cücelerinde yardımıyla İlk Beleriand Savaşı böylece başlamış oldu. Bu Thingol’ün Morgoth’a karşı aktif bir rol oynadığı tek savaştır. 


Savaşta büyük bir güçle en önden saldıran Nandor halkı, Denethor’un ölümüyle sarsıldı ve önden gitmektense geride durmayı seçti. Çünkü ruhları güçlü Elfler olsalar dahi savaş ekipmanları oldukça zayıftı. Yine de Thingol ve halkı savaşta gösterdikleri büyük mücadele ile orkları yenmeyi başardı. Bu muharebe böylece gelip geçti. Ama tehdit yok olmadı. Morgoth sadece öfkesine yenik düşmeye, saldırıya geçerek kendi gücünü denemeye başlamıştı. İstediği gibi sonuçlar alamaması, büyük yıkımlara neden olamaması ise Morgoth’un sadece daha da öfkelenmesine neden oluyordu.


Savaşın ardından Melian, Neldoreth ile Region arasındaki korunaklı alanın etrafına gölgelerden ve sanrılardan oluşan bir duvar çekti. Thingol ve Melian’dan habersiz kimsenin giremeyeceği, ancak Maia’dan güçlü birinin aşabileceği bu duvara Melian Kuşağı diyoruz. Böylece Eglador denen bu topraklara Doriath yani Kuşak Ülkesi denmeye başlandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]